Sammy Mahdi en hond Pamuk gaan van de trap.jpg

Sammy Mahdi is staatssecretaris voor Asiel en Migratie en bevoegd voor de Nationale Loterij. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de VUB en haalde daarna een master internationaal en Europees recht. Van 2014 tot 2017 was hij parlementair medewerker. Hij was jarenlang voorzitter van JONGCD&V. In Vilvoorde is hij actief als bestuurslid en fractievoorzitter.

Q&A

Wie was de kleine Sammy? 

Geboren in een warm gezin in 1988. Een groot voetbaltalent, of dat dacht ik toch van mezelf toen ik een jaar of twaalf was. Vooral een goedlachse jongen die in heel wat sport- en jeugdverenigingen heeft gezeten en toen al veel te graag babbelde.

Wat heb jij gestudeerd?

Op het middelbaar deed ik niets liever dan wiskunde en wetenschappen. Toch wou ik op de universiteit vooral begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. En dus studeerde ik eerst Politieke Wetenschappen en vervolgens Internationaal en Europees Recht.

Wat doe jij ganser dagen?

Iedere dag werken aan een correcter asiel- en migratiebeleid. Een beleid dat kordaat is, maar nooit vergeet dat achter iedere asielstatistiek verhalen en mensen verscholen zitten.

Waarom zit jij in de politiek?

Omdat ik deel van de oplossing wil zijn. Er kan nog heel wat beter in dit land. En indien het niet meezit kan het nog veel slechter gaan in dit land. Onze samenleving van het kwade behoeden door goed te doen, zo zou je het eigenlijk wel kunnen stellen.

Wat deed je voor de politiek?

Ik heb na mijn studies nog stage gelopen bij Sporza. Naar voetbalwedstrijden kijken en daar ook nog betaald voor worden, dat viel wel goed mee. Toch bleef het politiek kriebelen. Zo ben ik bij een politiek adviesbureau terechtgekomen, waar ik heel wat bedrijven politiek advies en ondersteuning heb gegeven. In 2014 werd ik medewerker in het Vlaams parlement en was ik ook columnist bij De Morgen. In 2016 werd ik jongerenvoorzitter van CD&V en sindsdien laat de politiek me geen seconde meer los.

Je familienaam, Mahdi? Vertel. 

Ik heb een Vlaamse moeder en een Irakese vader van wie ik mijn exotische familienaam heb. Mijn vader is in de jaren ‘70 uit Irak gevlucht en heeft zich hier heel snel geïntegreerd. Die twee culturen hebben me altijd verrijkt. “Mahdi” betekent de verlosser, maar helaas beschik ik vooralsnog niet over goddelijke krachten.

Laatste vraag, doe je ook nog iets anders dan politiek?

Politiek is een uit de hand gelopen passie die vaak 24/24 en 7/7 duurt. Maar het is ook wel belangrijk om af en toe wat anders te doen. Voetballen met de vrienden, zolang de benen het volhouden. Verdwalen in steden ver weg of dichtbij. En boeken lezen, met als ultieme droom ooit nog een roman uit te brengen. De voetbalcarrière is opgeborgen, de carrière als schrijver nog niet.