• Sammy Mahdi

Arbeidskaart Oekraïense seizoensarbeiders verlengd

Bijgewerkt op: 27 feb.

Belga

De seizoenarbeiders uit Oekraïne die in ons land zijn, kunnen hier langer blijven. Dat hebben Vlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi vrijdag beslist. Momenteel verblijven er 458 seizoenarbeiders uit Oekraïne in Vlaanderen. Seizoenarbeiders die hier komen werken, moeten een arbeidskaart aanvragen. Die is geldig voor de duur van de oogst. Door de situatie in Oekraïne is een noodmaatregel in werking gesteld waardoor Oekraïense seizoenarbeiders tot 100 dagen in Vlaanderen mogen werken. Dat is tien dagen langer dan normaal is toegelaten.


Volgens minister van Landbouw Hilde Crevits zijn er momenteel 458 seizoenarbeiders uit Oekraïne aan de slag bij de land- en tuinbouwbedrijven. "Het gaat hierbij om korte opdrachten van een 3-tal maanden. Het zou uiterst onverantwoord zijn dat zij nu eerstdaags terug zouden moeten keren naar hun land. Daarom zorgen we ervoor dat ze hier langer kunnen blijven", zegt de CD&V-minister.


Ook volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie SammyMahdi moet ons land "solidair" zijn met de Oekraïners.

"Dat geldt ook voor Oekraïners die vandaag in België aan de slag zijn in verschillende sectoren. Deze mensen vandaag terug naar Oekraïne doen vertrekken, zou heel onmenselijk zijn", 

zegt Mahdi.


Minister Crevits roept haar federale collega van Werk Pierre-Yves Dermagne intussen op om de maximale tewerkstelling in de seizoensarbeid ook verder op te trekken. "Op die manier kunnen de Oekraïense seizoenarbeiders die vandaag aan de slag zijn in de Vlaamse land- en tuinbouw ook na die 100 dagen in Vlaanderen kunnen blijven om te werken in de seizoenarbeid", zegt minister Crevits. "Met de oogst die in aantocht is, is dit belangrijk. Zeker nu er naar verwachting op minder Oekraïense werkkrachten zal kunnen gerekend worden". In 2021 kwamen er in totaal 1.687 seizoenarbeiders naar Vlaanderen.