• Sammy Mahdi

Asielaanvragen blijven dalen

Bijgewerkt op: 2 apr. 2021Het aantal asielzoekers lag vorige maand bijzonder laag. In vergelijking met vorig jaar is er sprake van een halvering. Opvallend is ook dat Syrië sinds lang niet meer in de top 3 van de herkomstlanden zit. Dat meldt Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, die vandaag een werkbezoek bracht aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS).

Ook in 2021 blijven de asielaanvragen bijzonder laag. Meer zelfs, de cijfers blijken in januari nog verder te dalen. In vergelijking met een jaar geleden, zijn de cijfers zelfs gehalveerd, van 2.739 in januari 2020 naar 1.363 vorige maand. Ook in vergelijking met december 2020 zien we een duidelijk verschil. Toen dienden nog 1.879 mensen een asielaanvraag in.

Sammy Mahdi: “Het aantal asielaanvragen is altijd moeilijk voorspelbaar, maar Covid heeft ontegensprekelijk een impact op onze asielcijfers.”

Opvallende vaststelling in de cijfers is dat Syrië voor het eerst sinds lang uit de top 3 van de herkomstlanden tuimelt. De Afghanen blijven de grootste groep, al daalt ook hier het aantal aanvragen sterk. Twee herkomstlanden die desondanks stabiel blijven zijn Eritrea en Somalië.

Sammy Mahdi: “De cijfers leren ons vooral opnieuw dat externe factoren ons beleid beïnvloeden. De zorgwekkende situatie in buurland Ethiopië en de Brexit kunnen bepalende factoren zijn. We volgen de situatie in ieder geval op de voet op.”


Mahdi kreeg deze middag uitleg van het CGVS hoe ze tijdens de COVID-crisis hun essentiële taak in de asielketen uitoefenen. De sanitaire maatregelen vergemakkelijken de verhoren die ze moeten doen niet. Om tot procedures te komen met snellere doorlooptijden zal er ook geïnvesteerd worden in het personeel van het CGVS.