Behandeling humanitaire visa Iraniërs wordt verdergezet

De behandeling van de humanitaire visa voor Iraniërs zal verder gezet worden. Dat meldt Staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi. Het federaal parket heeft hem vandaag op de hoogte gebracht dat er geen strafbare feiten aan het licht zijn gekomen.


Een humanitair visum is geen recht waar men zich op kan op beroepen. Dat is eens gunst die ons land aan mensen toekent die dat nodig hebben. Staatssecretaris Mahdi gaat niet licht om met die procedure. Tijdens de behandeling van deze dossiers bereikte de Staatssecretaris informatie over mogelijke problemen bij de indiening van deze aanvragen.

De dossiers van de aanvragers zullen nu verder behandeld worden. Deze stonden on hold tot er verdere duidelijkheid zou komen van de gerechtelijke instanties. Sammy Mahdi: “Ik ben tevreden dat het gerecht hier snel duidelijkheid brengt en er geen strafbare feiten werden gepleegd. Intentieprocessen zijn nooit goed, iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dit dossier is daarvan het bewijs. Het is jammer dat er in het verleden niet sneller contact genomen werd met het gerecht, dan was de Kucam-affaire nooit zo groot geworden.”