• Sammy Mahdi

BLOG - Ter info: situatie Afghanistan

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

Deze blog volgt na de beslissing van Nederland om de komende 6 maanden geen uitgeprocedeerde Afghanen het land uit te zetten.

Sammy Mahdi met mondmasker

Het verschil tussen België en Nederland is dat beslissing CGVS over internationale bescherming in alle onafhankelijkheid gebeurt. In Nederland valt IND onder politiek bestuur. Ik vertrouw liever de onafhankelijke dienst CGVS, dan dat beslissingen in een nieuwe regering met partij X of Y aan de macht bepaalt wie internationale bescherming hoort te krijgen.

Wat niet betekent dat we obv dagelijkse opvolging door CGVS morgen niet anders kunnen beslissen. Indien CGVS morgen beslist dat situatie in heel Afghanistan te onveilig is, of dat beslissingen opgeschort moeten worden, dan zullen we dat volgen. Altijd.


- Ter info: vorig jaar 5 Afghanen gedwongen teruggestuurd. Velen erkend. Beslissing om tijdelijk beslissing op te schorten in Nederland betekent dat velen die normaal erkend zouden worden, nu 6 maanden extra moeten wachten. Wat “wijs” klinkt, heeft soms grote implicaties.


- Ter info (2): belangrijk om te investeren in de regio, waar nu wellicht massaal veel mensen naartoe vluchten. 95% van alle vluchtelingen in de wereld worden opgevangen in de regio. EU moet investeren in partners als UNHCR.


- Ter info (3): ook voor Somalië is er geen erkenningsgraad van 100% ondanks bestaan van Al Shabaab. Ook daar volgen we CGVS en hun analyses, niet ons politiek buikgevoel.


- Ter info (4): Afghanen staan al jaren helemaal bovenaan in asielcijfers. We bieden vandaag al vaak bescherming aan mensen in nood, zeker ook uit Afghanistan. Dat zal ook zo blijven. Gelukkig maar.


- Ter info (5): verwijzen naar “moedige VS” is nogal cynisch. Meeste Afghanen vluchten niet naar VS maar naar EU op zoek naar bescherming. Om nog maar te zwijgen over hoe taliban ooit groot is geworden.


Conclusie: dingen zijn soms complexer dan ze lijken. Ik kan alleen maar hopen dat die complexiteit voldoende weergegeven wordt.