• Sammy Mahdi

DVZ 3e maal op enkele weken tijd slachtoffer van vandalisme

Sammy Mahdi - “Ik pik de intimidatie van opengrenzenactivisten ten aanzien van medewerkers niet”

Het Pachecogebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel was afgelopen nacht opnieuw slachtoffer van vandalisme. De ramen werden alweer beklad met graffiti met leuzen zoals ‘Office de la honte’. Met fictieve ontslagformulieren richtten de activisten hun pijlen ook rechtstreeks op de medewerkers van de DVZ, die aangemaand worden ontslag te nemen uit “schaamte” voor het werk dat zij verrichten.


Het is al de derde maal op korte tijd dat dergelijk vandalisme zich voordoet. Eerder werd het gebouw van DVZ al beklad en hebben actievoerders zich al vastgeketend in de inkomhal.

Ontslagbrief en dankbrief

Staatssecretaris Sammy Mahdi veroordeelde het vandalisme al meermaals. Volgens Mahdi zijn de fictieve ontslagbrieven een volgende stap in het intimidatieproces van opengrenzenactivisten. “Dit maakt me ontzettend boos. Iedereen heeft recht op een eigen mening. Alleen heeft niemand het recht om gebouwen te vandaliseren. Dat openrechtenactivisten nu ook medewerkers intimideren pik ik al helemaal niet.”

De fictieve ontslagbrieven hebben staatssecretaris Mahdi evenwel geïnspireerd. Hij stelde een dankbrief op ten aanzien van alle medewerkers van de Dienst Vreemdelingenzaken die hij deze middag is gaan ronddelen.

Sammy Mahdi: “We hebben extra personeel aangeworven bij de Dienst Vreemdelingenzaken, zodat we het beleid kunnen blijven verbeteren. De opvang van Oekraïners, het versnellen van de asielprocedures, het terugsturen van haatpredikers, … . Onze medewerkers werken de klok rond en verdienen niets dan lof”, zegt Sammy Mahdi.