• Sammy Mahdi

Europa keurt automatische bescherming Oekraïners goed

De Raad van Europese Ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie heeft vandaag unaniem beslist de richtlijn van 2001 die automatisch tijdelijke bescherming geeft voor de allereerste keer ooit te activeren. Hierdoor zullen Oekraïners geen asielprocedure moeten doorlopen, maar meteen bescherming krijgen in de Europese Unie.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi is bijzonder opgetogen met deze beslissing. Hij had het voorstel van historische activering van de richtlijn op Europees niveau op tafel gelegd en besproken met het Frans voorzitterschap en de Europese Commissie.

“Dit is de historische beslissing die we moesten nemen. De voorbije dagen voelde ik bij de verschillende lidstaten de wil om een sterk signaal uit te sturen. Dit is een eendrachtige EU, ook op het vlak van migratie”, 

aldus een tevreden Mahdi.

De richtlijn maakt het lidstaten mogelijk om onmiddellijk een antwoord te bieden op de honderdduizenden Oekraïense vluchtelingen die hun land ontvluchten. De richtlijn werd in 2001 in het leven geroepen na de burgeroorlogen in ex-Joegoslavië. Mahdi:

“Net zoals Turkije ooit een speciale status in het leven heeft geroepen ten aanzien van Syriërs, doen wij dat vandaag voor één van de buurlanden van de EU. Slechts twee landen scheiden ons van Oekraïne. Vandaag zijn wij de regio en moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.

Daar waar zaterdag sprake was van 100.000 mensen die vluchtten uit Oekraïne is dat opgelopen tot 1 miljoen. Op 1 week tijd zijn er 1 miljoen mensen gevlucht naar de EU. In de crisisperiode 2015 waren vluchtten 1,3 miljoen mensen op een jaar naar de EU. Dit toont de omvang van het aantal vluchtelingen aan en de absolute noodzaak om deze richtlijn de activeren.

Op momenten van extreme crisis aan de buitengrenzen van de Europese waarbij er sprake is van een “massale instroom” van mensen die op de vlucht zijn door een oorlog in een land aan de Europese buitengrens, kan de Europese Unie een systeem opzetten waarbij mensen die vluchten via dit statuut zeer snel tijdelijke bescherming krijgen. Met dit systeem kunnen Oekraïners die op de vlucht zijn voor de oorlog een tijdelijk verblijfsrecht krijgen in Europa, voor minstens een jaar of tot wanneer zij veilig kunnen terugkeren naar hun land. Het statuut kan met maximaal twee jaar verlengd worden.