• Sammy Mahdi

Europese lidstaten spreken eindelijk met 1 stem

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

De Europese lidstaten spreken eindelijk met 1 stem. De crisis in Afghanistan maakt duidelijk dat een verzwakt Europa een verdeeld Europa is. Dat zegt Staatssecretaris voor asiel en Migratie, Sammy Mahdi, na afloop van de Raad van de Europese Ministers van Binnenlandse Zaken en Asiel en Migratie vandaag.

Sammy Mahdi op de Raad van de EU

De 27 lidstaten proberen een migratiecrisis te voorkomen door een humanitaire crisis te vermijden. Er is een verklaring waar elk land zich in kan vinden. De opvang in de regio is cruciaal voor alle lidstaten. Maar die moet kwaliteitsvol zijn. Dat betekent dat er voldoende investeringen moeten zijn in opvang in de omliggende landen die primair Afghanen opvangen. Dit bij voorkeur via UNHCR en hulporganisaties. Wanneer onderwijs of werk niet gegarandeerd is reizen mensen door.

De Europese Unie heeft samengewerkt om de eigen burgers te evacueren maar ook Afghanen die in een kwetsbare positie zaten. In de toekomst blijven we daar aandacht voor hebben. Ad hoc oplossingen zoals in 2015 wil iedereen vermijden.