• Sammy Mahdi

Extra middelen Nationale Loterij voor goede doelen die actief zijn in de COVID-crisis

Bijgewerkt op: 16 apr. 2021Sammy Mahdi, Staatssecretaris bevoegd voor de Nationale Loterij, kondigt aan dat de Nationale Loterij een uitzonderlijk bedrag van 1,9 miljoen euro zal toekennen aan goede doelen die heel actief zijn geweest en nog steeds zijn tijdens de COVID-crisis.

Sammy Mahdi: “De COVID-crisis hakt er zwaar in. Ik maak me zorgen om mensen die in armoede dreigen verzeild te raken. Deze extra centen zijn misschien een klein lichtpuntje voor die organisaties om voldoende middelen te hebben om verder te werken.”


De volgende organisaties werden geselecteerd:

  • Artsen zonder grenzen

  • Dokters van de Wereld

  • Belgische Federatie van Voedselbanken

  • Pelicano

  • Viva for Life

  • DigitalForYouth

De organisaties worden reeds door de Nationale Loterij ondersteund. Maar met deze financiële injectie bieden we aan die organisaties erkenning voor het al geleverde en nog steeds geleverde werk voor de meest kwetsbaren in onze maatschappij tijdens de pandemie.

Een voorbeeld: Bij de Belgische Federatie van Voedselbanken halen bijna 200.000 mensen per maand een voedselpakket op om te kunnen overleven. Dat gaat om een stijging van 15 procent in vergelijking met 2019.

Door de COVID-crisis werden bepaalde activiteiten geschrapt waardoor deze middelen nu toegewezen konden worden aan andere organisaties die deze middelen broodnodig hebben. Bij de selectie van de organisaties lag de focus op bijdrage aan de zorgsector, armoedebestrijding, ook specifiek in de strijd tegen kinderarmoede en toegang tot internet voor alle jongeren.

De Nationale Loterij heeft de opdracht om in het algemeen belang openbare loterijen, weddenschappen, wedstrijden en kansspelen te organiseren. De opbrengsten daarvan worden geïnvesteerd in goede doelen in België. Iedere speler van de Nationale Loterij draagt zo bij aan de ondersteuning van goede doelen.