• Sammy Mahdi

FOCUS-WTV : Sammy Mahdi onderzoekt verplichte vaccinatie asielzoekers

Stuk uit Focus-WTV

De asielzoekers die vanaf morgen in het opvangcentrum in Koksijde worden verwacht, zullen zo veel mogelijk worden gevaccineerd. Dat hebben burgemeester Marc Vanden Bussche en staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi vanmorgen afgesproken na overleg.


Volgens Mahdi moet de regering zich buigen over verplichte vaccinatie voor asielzoekers. Hij reageert daarmee op de oproep van burgemeester Marc Vanden Bussche, die niet tevreden is dat er 300 asielzoekers naar zijn gemeente worden gestuurd. Aan de luchtmachtbasis opent er een buffercentrum van Fedasil. Vanden Bussche vreest dat de asielzoekers varianten van het coronavirus binnenbrengen in zijn gemeente met een oudere bevolking.


"Iedereen die in Brussel in het Klein Kasteeltje aankomt wordt aan een COVID-test onderworpen en wordt indien nodig in quarantaine geplaatst", zei Mahdi eerder vanmorgen in De Ochtend (Radio 1). "We proberen de asielzoekers ook zo veel mogelijk te vaccineren. Er zijn asielcentra met een vaccinatiegraad van meer dan 80%, maar er zijn er ook andere."


Mahdi wil daarom een versnelling hoger schakelen in de vaccinatie van asielzoekers. "Wat mij betreft, mag zelfs de verplichte vaccinatie van asielzoekers op tafel liggen", zei hij. Aanstaande vrijdag komt het Overlegcomité samen om zich over de coronamaatregelen te buigen.