Geen opvangcentrum in Bilzen, wel lokale opvang vluchtelingen

Na onderling overleg tussen de eigenaars en alle betrokken partijen komt er geen opvangcentrum in Bilzen. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) wenst samen met burgemeester Johan Sauwens evenwel extra lokale opvanginitiatieven voor vluchtelingen te voorzien. “Brandstichters zullen niet winnen” klinkt het bij Mahdi.

Er komt dan toch geen opvangcentrum in Bilzen. Het gebouw dat daarvoor had moeten dienen ging op 10 november 2019 in vlammen op. Dit centrum zou er maar voor een jaar komen. Ondertussen is de noodzaak van extra capaciteit minder groot, waardoor de piste van het tijdelijk opvangcentrum in Bilzen te duur en niet langer wenselijk werd. Na onderling overleg hebben alle betrokken partijen het plan voor een opvangcentrum opgeborgen.
Sammy Mahdi: “Ik heb ontzettend veel respect voor het engagement van de eigenaars. De hoeveelheid haatberichten en bedreigingen die ze hebben moeten ondergaan zijn onaanvaardbaar. Hopelijk brengt het onderzoek snel duidelijkheid. Ondertussen zorgen we voor lokale opvang van vluchtelingen, ook in Bilzen.”

Meer overleg met lokale besturen is voor Mahdi essentieel om tot een beter opvang beleid te komen. Asielzoekers hebben recht op opvang terwijl zij wachten op een antwoord in hun procedure. Daarom zoekt Fedasil met haar partners sites waar men een opvang- of buffercentrum kan openen voor mensen die asiel aanvragen. Enige tijd geleden had Mahdi een ontmoeting met de eigenaars van het gebouw in Bilzen waar meer dan een jaar geleden brand werd gesticht. De overheid had dit gebouw aangeboden gekregen om er een tijdelijk opvangcentrum op te starten. Bij het uitbreken van de brand werden leuzen als ‘vieze bruine kippen’ en ‘laat gewoon de hele nest afbranden’ gescandeerd. Dat is totaal ontoelaatbaar gedrag. Het parket is nog steeds bezig met het onderzoek naar de brand.

Burgemeester Johan Sauwens: “Wat in Bilzen gebeurde mag niet opnieuw gebeuren. Het heeft de Bilzenaars ook erg aangegrepen. Wij zijn een gastvrije stad en willen lokale opvanginitiatieven organiseren. Ondanks ieders inspanningen liep het hier heel erg fout. De daders moeten gestraft worden.”

Bilzen had ondertussen heel wat inspanningen geleverd om correct en goed te communiceren met haar inwoners via een vragenlijst op haar site. De lokale Limburgse politiezones bevestigden dat er geen toename was criminaliteit daar waar de voorbije jaren een centrum was gevestigd.