• Sammy Mahdi

Hervestiging deel van de oplossing tegen illegale smokkelroutes

Bijgewerkt op: 2 apr. 2021Vandaag komen er 156 Syriërs toe in België. Deze mensen komen uit kampen in Turkije en landen op Zaventem. Daar worden ze opgewacht door een team van Fedasil. Dit is de eerste hervestiging in 2021.

Momenteel verblijven 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije, door mensen daar ter plaatse te selecteren zijn we solidair met de vluchtelingen en ook solidair tegenover die landen waar de vluchtelingen eerst opgevangen worden.

Sammy Mahdi: “Turkije doet heel veel inspanningen om vluchtelingen ter plaatse op te vangen. Zonder hen zouden we totaal ongecontroleerde migratiestromen hebben. Als klein land moeten we af en toe iets doen om landen die opvang ter plaatse voorzien te helpen. Mensen worden niet in illegale smokkelroutes geduwd, de buitengrenzen van Europa worden minder belast en we zijn zeker dat die mensen hier een toekomst kunnen uitbouwen.”

Het merendeel van deze groep kreeg al in juli 2019 het nieuws dat ze naar België zouden komen als erkend vluchteling. De selectie van deze mensen gebeurt ter plaatse op basis van interviews door het Commissariaat van de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). Zij volgden ter plaatse een specifiek programma met een cursus over België.

De 156 vluchtelingen zullen in afwachting van hun hervestiging eerst zes weken worden opgevangen in de opvangcentra van Kapellen, Florennes, Pondrôme en Moeskroen. Na die zes weken gaan ze naar individuele opvang waar ze zes maanden kunnen verblijven. Daarna moeten ze een eigen woning kunnen betrekken.

Enkele cijfers

Voor de periode 2018-2019 had België 2.000 hervestigingsplaatsen aangeboden, waarvan er einde 2019 1.119 waren ingevuld, een tekort van 881. Door een sterke toename van het aantal asielaanvragen in de loop van 2019 en de constante en hoge druk op het opvangsysteem konden de geplande hervestigingen toen niet doorgaan. Ook de sanitaire crisis zorgt voor vertraging.

Sinds oktober 2020 werd het hervestigingsprogramma opnieuw opgestart omdat er ruimte vrijkwam in het opvangnetwerk. Alle COVID-regels worden strikt toegepast. Voor afreizen worden er COVID-tests afgekomen. Vandaag zijn dan ook enkele gezinnen niet kunnen overkomen omwille van een positieve test.