• Sammy Mahdi

In volle opvangcrisis eist burgemeester Spa daling naar 200 asielzoekers, nog volop plaatsen nodig

De burgemeester van Spa eist in volle opvangcrisis dat de capaciteit van het opvangcentrum wordt gereduceerd tot 200 mensen. Aan de vooravond van kerstmis wordt er geëist dat er zo’n 200 tal mensen uit het opvangcentrum verwijderd worden, gezien er nu zo’n 400 tal verblijven. Dit terwijl er een effectieve capaciteit is om 550 mensen op te vangen en er meermaals aan verzuchtingen van het lokaal bestuur werd tegemoet gekomen.


Dat antwoordde Staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, deze middag in de plenaire zitting van de Kamer op een vraag van Ben Segers (Vooruit). Spa besliste gisteren om een dwangsom van 330.000 euro op te eisen omdat er mensen opgevangen worden. Na vele maanden van constructieve dialoog kiest het lokaal bestuur enkel de weg van de confrontatie en dit terwijl er nog steeds veel moeilijkheden zijn om alle asielzoekers die zich dagelijks melden een opvangplaatsen te bieden.


Ook in Boom gaat men door met het verzet tegen de komst van een opvangcentrum dat een 160 mensen onderdak zou moeten bieden. Het lokaal bestuur heeft nu al 4 miljoen euro veil voor het gebouw dat tijdelijk zou ingezet worden. De federale overheid komt lokale besturen tegemoet met een financiële bijdrage per opgevangen asielzoeker.


Dat het anders kan bewijzen de vele burgmeesters die wel hun verantwoordelijkheid nemen, zoals in Koksijde, Oudergem, Dilbeek, Molenbeek, Lommel, Lombardsijde, Leopoldsburg, Damme, Evere, Stad Brussel, Bitsingen (Glaaien), Charleroi, Nonceveux en Namen. En nu ook weer in Ieper en Elsene waar nog plaatsen zullen openen.

Dat lokale besturen vragen hebben bij het openen van een opvangcentrum is normaal. Pijnpunten werkt Fedasil samen met lokale besturen weg. Uit de burgemeestersenquête komt ook naar voor dat 95 procent van de lokale besturen zegt geen noemenswaardige problemen te ondervinden bij het hebben van een opvangcentrum op het grondgebied. Wel geeft 4 op de 10 burgemeesters aan dat ze veel fake news moeten wegwerken. Opvang van asielzoekers blijft dus een taak van velen om alle fake news te bestrijden.