• Sammy Mahdi

Mahdi onderzoekt verplichte vaccinatie asielzoekers

De coronacrisis heeft een enorme impact op de opvang van asielzoekers. Daarom overweegt Staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, om verplichte vaccinatie voor asielzoekers op tafel te leggen.


Fedasil kan tot op vandaag nog steeds de opvangcentra niet voor 100 procent benutten. Er moeten voortdurend quarantaineplaatsen voorbehouden worden in het opvangnetwerk.

Er gaan al gauw 1169 plaatsen verloren door de quarantainemaatregelen. Nieuwe bewoners ondergaan testing en quarantaine. Die plaatsen zijn isolatieplaatsen die niet in de normale werking kunnen gebruikt worden.

"Asielzoekers leven in een collectiviteit met meestal meer dan 200 mensen. Dat is dus te vergelijken met een dagelijks middelgroot evenement. Ik moet er geen tekening bij maken dat dit in tijden van COVID weegt op de werking van de opvangcentra." 

Er zijn bufferplaatsen voorzien in het opvangnetwerk die snel kunnen openen als daar een nood voor is. De tijd is nu wel rijp om de werking terug op een normale manier te laten gebeuren. Dat zou een afbouw van quarantaineplaatsen betekenen indien iedereen gevaccineerd wordt.

Het personeel van Fedasil werkt al maanden sensibiliserend om mensen aan te sporen zich te laten vaccineren. In veel centra loopt dit op tot 80 procent. Ook hebben asielzoekers als vrijwilligers gewerkt in vaccinatiecentra en zo werden zij ambassadeurs om anderen tot vaccinatie aan te zetten.