• Sammy Mahdi

Mahdi schakelt premies voor Olympische en Paralympische atleten gelijk

Bijgewerkt op: 26 nov. 2021

Staatssecretaris Sammy Mahdi, belast met de Nationale Loterij, zal de premies die uitgekeerd worden door de Nationale Loterij aan de Olympische en de Paralympische atleten gelijkschakelen. Dat kondigt hij aan bij de voorstelling van de beleidsnota 2021-2022 van de Nationale Loterij.


Beluister hier het nieuwitem op Qmusic:



“Ik vind het heel belangrijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen olympische en paralympische atleten”, stelt Staatssecretaris Mahdi. “Alle atleten werken bijzonder hard naar de Spelen toe en leveren knappe sportieve prestaties. Het is dan ook maar logisch dat hun inspanningen op eenzelfde wijze beloond worden. Onze paralympiërs verdienen evenveel respect en waardering als onze olympische atleten.

Na de afgelopen Olympische Spelen van Tokio 2020 keerde de Nationale Loterij maar liefst 664.000 euro aan premies uit voor onze Olympische atleten en coaches. De doelstelling is om in de toekomst eenzelfde bedrag vrij te maken voor onze paralympische atleten. De Nationale Loterij zal de gelijkschakeling in de loop van 2022 concreet uitwerken in overleg met het BOIC en het Paralympisch Comité. De regeling zal gelden vanaf de Spelen van Parijs 2024.


Daarenboven bevestigt de Nationale Loterij ook de jaarlijkse steun van 300.000 euro aan het paralympisch comité om paralympische atleten te ondersteunen.


Eerder werd het voorstel gedaan door Vlaams Minister van Gelijke Kansen Bart Somers om ook voor de olympische en paralympische atleten van Tokio 2020 gelijke premies uit te keren. De Nationale Loterij zal onderzoeken of ze kan bijdragen aan de gelijkschakeling van de premies voor Tokio 2020. Er zal onder meer bekeken worden wat de impact zou zijn van de premie op onder andere het vervangingsinkomen van sommige atleten.


20% bijkomende middelen voor sportfederaties

De beleidsnota voorziet ook een structurele stijging van de totale subsidies aan goede doelen met 15 miljoen euro jaarlijks, tot een totaalbedrag van 200 miljoen euro. Deze verhoging werdverankerd in het nieuwe beheerscontract voor de jaren 2021 tot 2026. In totaal genieten meer dan 250 organisaties van ondersteuning door de Loterij in de domeinen, wetenschap, cultuur, sport en de sociale sector. Daarvan zullen meer dan 25 nationale sportfederaties gesteund worden door de Nationale Loterij. Zij zullen structureel kunnen genieten van 20% meer financiële middelen ten opzichte van de vorige beheersovereenkomst. Nieuw is dat beslist wordt om 2 nieuwe sportieve bonden financieel te ondersteunen, met name tafeltennis en padel.

Met de Nationale Loterij willen we een structurele partner voor de sport in België zijn. We willen opkomende sporten helpen professionaliseren en jonge talenten hun dromen helpen waarmaken,

zegt Staatssecretaris Sammy Mahdi.


Bekijk hier de volledige beleidsvideo:



Hieronder de volledige lijst van sportieve federaties die ondersteund worden door de Nationale Loterij. Allen zullen ze structureel kunnen genieten van 20% extra middelen:

SPORTIEVE FEDERATIES

KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND

KONINKLIJKE BELGISCHE VOETBALBOND

ROYAL AUTOMOBILE CLUB OF BELGIUM

KONINKLIJKE BELGISCHE TENNISBOND

KONINKLIJKE BELGISCHE TURNBOND

BASKETBALL BELGIUM

VOLLEY BELGIUM

KONINKLIJKE BELGISCHE ZWEMBOND

KONINKLIJKE BELGISCHE ATLETIEKBOND

TRIATHLON & DUATHLON FEDERATIE

KONINKLIJKE BELGISCHE JUDOBOND

ASSOCIATION ROYALE BELGE DE HOCKEY

BELGISCHE RUGBY BOND

KONINKLIJKE BELGISCHE BADMINTON FEDERATIE

KONINKLIJKE BELGISCHE HANDBAL BOND

​FEDERATIE VOOR BOB EN SLEESPORTEN

FEDERATION ROYALE BELGE DE GOLF

KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND

BELGISCHE SQUASHFEDERATIE

​ROYAL BELGIAN ARCHERY

FEDERATION ROYALE BELGE DE YACHTING

KONINKLIJKE BELGISCHE TAFELTENNISBOND

BELGISCHE PADEL FEDERATIE