• Sammy Mahdi

Mahdi tevreden met EU visumsancties voor Rusland

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, reageert positief op de beslissing van de Europese Raad om visumsancties toe te passen voor Rusland. De Europese Staats- en Regeringsleiders kwamen op de extra Europese top een heel pakket van sancties voor Rusland overeen. Naast zware economische sancties, had Mahdi ook opgeroepen om op Europees niveau visumsancties te treffen voornamelijk om de Russische elite te treffen.

De Europese Raad heeft gisterenavond beslist om dat ook effectief te doen, ten aanzien van diplomaten en zakenlui. Zij krijgen een visumverbod en mogen de EU niet meer binnen. Daarnaast wordt ook de Europese zwarte lijst uitgebreid, zodat specifieke hoge functionarissen en bedrijfsleden geen toegang meer hebben tot de EU. Ook worden hun tegoeden in de EU bevroren.

De visumsancties hebben voornamelijk als doel om Rusland op economisch en zakelijk vlak te raken.

Gisteren al had ik opgeroepen om op Europees vlak over te gaan tot het nemen van visumsancties. Ik ben heel blij dat er nu een sterk Europees antwoord gegeven wordt op de agressie van Rusland. Visumsancties nemen is een verregaande maatregel, maar ze zijn een middel om Rusland te treffen waar het pijn doet, met name op economisch en zakelijk vlak,

zegt Sammy Mahdi.

Voor partners en kinderen van inwoners van ons land blijft het mogelijk om terug bij hun familie herenigd te worden. Humanitaire visa voor dissidenten van het Russische regime zullen ook nog steeds toegekend worden. Die aanvragen worden zoals de gebruikelijke procedure voorschrijft onderzocht door de Dienst Vreemdelingenzaken.

“We doen dit niet om mensen persoonlijk te treffen. Mensen kunnen zich blijven herenigen met hun familie en Russische activisten die omwille van hun activiteiten in Rusland gevaar lopen, laten we niet aan hun lot over. Dit zijn de personen die het meest kwetsbaar zijn momenteel omwille van hun politieke overtuiging of verzet tegen Poetin, 

sluit Sammy Mahdi af.


Beluister hier het interview tijdens De Ochtend op radio 1: