• Sammy Mahdi

Mahdi trekt verblijf in van invloedrijke radicale prediker

Staatsecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, bevestigt dat hij het verblijfsrecht van een imam die predikte in Al-Khalil moskee in Molenbeek heeft ingetrokken. Dit gebeurde reeds op 12 oktober vorig jaar.


Mohamed Toujgani, de voormalige prediker van de grote moskee Al-Khalil in Molenbeek, was al langer gecontesteerd. In 2009 riep hij nog op tot het verbranden van joden. Mahdi besliste in de herfst vorig jaar om het verblijf van de imam in te trekken omwille van signalen van een ernstig gevaar voor de nationale veiligheid. Deze beslissing is gebaseerd op informatie van de veiligheidsdiensten en werd niet lichtzinnig genomen. Er werd een bevel om het grondgebied te verlaten bij de persoon betekend, alsook werd er meegedeeld dat er een inreisverbod geldt voor tien jaar.


Toujgani werd lang beschouwd als één van de meest invloedrijke predikers in België. Als imam van de grote moskee Al-Khalil was hij bijzonder invloedrijk in de islamitische gemeenschap in Brussel. Hij verbleef sedert 1982 in ons land en heeft de Marokkaanse nationaliteit.


“Wij hebben in het verleden te veel speelruimte gegeven aan radicale predikers. Deze man was wellicht de meest invloedrijke prediker in België. Met deze beslissing maken we mee het verschil en geven we een duidelijk signaal: wie verdeelt en een gevaar vormt voor onze nationale veiligheid zullen we hier niet tolereren, 

aldus Mahdi.