• Sammy Mahdi

Mahdi verhoogt capaciteit gesloten centra

Bijgewerkt op: 2 apr. 2021


Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi zorgt voor extra quarantaineplaatsen in de gesloten centra. Deze worden opgetrokken van 46 naar 60. Daardoor kunnen meer plaatsen in de gesloten centra benut worden.

De COVID-maatregelen hebben ook een impact op de capaciteit in de gesloten centra. In normale omstandigheden bedraagt de maximale capaciteit 619 plaatsen. Dat aantal werd uit sanitaire overwegingen teruggedrongen tot 294 plaatsen. De effectieve bezetting ligt een stuk lager. Gemiddeld worden slechts 150 personen zonder wettig verblijf vastgehouden in België. Reden daarvoor is de flessenhals die ontstaan is omwille van het beperkt aantal quarantaineplaatsen. Daarom heeft Mahdi beslist extra quarantaineplaatsen te voorzien.

Door extra quarantaineplaatsen te voorzien, verhogen we de effectieve capaciteit van de gesloten centra. Het is van groot belang dat we ook in tijden van COVID ons aanklampend terugkeerbeleid verder kunnen uitrollen. En dit met een blijvende focus op mensen die verwijderbaar zijn en criminele feiten hebben gepleegd, aldus Mahdi.

De COVID-maatregelen blijven gelden in gesloten centra. Wie in een gesloten centrum binnenkomt moet getest worden en in quarantaine. Staatssecretaris Mahdi wenst nog extra maatregelen te nemen om de veiligheid van de bewoners en het personeel te garanderen. Er worden ook eigen desinfectiemachines aangekocht om geen tijd te verliezen bij het ontsmetten van de kamers. Externe firma’s kunnen niet onmiddellijk ter plaatse komen om de ontsmetting te doen waardoor een kamer een paar dagen niet kan gebruikt worden.

Sammy Mahdi: “Ondanks de reisbeperkingen blijven we al het mogelijke doen om mensen terug te sturen die geen recht hebben om op ons grondgebied te verblijven. Terugkeer is een essentiële opdracht, ook tijdens COVID.”