• Sammy Mahdi

Mahdi wil automatische bescherming voor Oekraïners die vluchten

In aanloop naar de Raad van Europese Ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie van zondag over het conflict in Oekraïne pleit Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, voor een automatisch beschermingsstatuut voor Oekraïners die vluchten voor de oorlog. Een nog nooit eerder gebruikte Europese richtlijn uit 2001 zou dit mogelijk moeten maken. Die richtlijn kwam tot stand na de vluchtelingencrisis in de jaren 90 als reactie op de burgeroorlogen in het voormalige Joegoslavië.

Hij zal dit standpunt bepleiten bij de andere lidstaten nadat de afgelopen dagen bijzonder veel Oekraïners op de vlucht zijn geslagen voor de oorlog in hun land. Uit voorlopige cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat ongeveer 150.000 Oekraïners sinds donderdag naar het buitenland zijn gevlucht. Daarnaast zijn ook nog eens zo'n 850.000 mensen ontheemd in eigen land.

Op momenten van extreme crisis aan de buitengrenzen waarbij er sprake is van een “massale instroom” van mensen die op de vlucht zijn, kan de Europese Unie een systeem opzetten waarbij mensen die vluchten via dit statuut zeer snel tijdelijke bescherming krijgen. Met dit systeem kunnen Oekraïners die op de vlucht zijn voor de oorlog een tijdelijk verblijfsrecht krijgen in Europa, voor minstens een jaar of tot wanneer zij veilig kunnen terugkeren naar hun land. Het statuut kan met maximaal twee jaar verlengd worden.


The time is now, zegt Sammy Mahdi daarover.We hebben de morele plicht om Oekraïne te helpen en solidair te zijn. De Europese Unie heeft een krachtig instrument in handen om Oekraïners op grote schaal bescherming te bieden. We mogen niet talmen om hen snel een veilige haven te geven. Als de EU de nodige stappen niet onderneemt, dan zal ik onderzoeken hoe we Oekraïners zelf een tijdelijk verblijfsstatuut kunnen geven in ons land.

De invoering van een tijdelijk verblijfsstatuut zorgt er voor dat Oekraïners de klassieke asielprocedure in een lidstaat niet moeten doorlopen. Het zorgt ook voor duidelijkheid: Oekraïners worden dan niet geconfronteerd met een Europees lappendeken van vele verschillende statuten of aanpakken.


Het is belangrijk dat de Europese Unie een coördinerende rol opneemt in de aanpak van de vluchtelingenproblematiek in Oekraïne. Chaos moet worden vermeden. Ondertussen bereiden wij ons in België ook voor op alle mogelijke scenario’s om te helpen, zoals onder meer de invoering van een tijdelijk verblijfsstatuut en het voorzien van voldoende noodopvang. We laten Oekraïners niet los, 

sluit Sammy Mahdi af.


Bekijk hier de tussenkomst van staatssecretaris Mahdi tijdens De Zevende Dag: