• Sammy Mahdi

Minder dan 4% van de asielzoekers in het aanmeldcentrum het Klein Kasteeltje test positief

Bijgewerkt op: 2 apr. 2021Minder dan 4% van de asielzoekers die zich aanmelden in het aanmeldcentrum het Klein Kasteeltje test positief op COVID-19. Dat blijkt uit een antwoord van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, op een parlementaire vraag van Darya Safai (NVA).

Om te vermijden dat besmette personen het opvangnetwerk binnenkomen, worden mensen getest in het aanmeldcentrum. Zo werden sinds 27 april 2020, 4.933 mensen voor COVID-19 getest in het aanmeldcentrum. Daarvan hebben 187 mensen, 3,8 % een positieve test afgelegd. Er werd tot op heden nog geen COVID gevallen van de Britse variant vastgesteld zowel op het aanmeldcentrum als in de opvangcentra.

Sammy Mahdi: “In onze asielcentra gelden strenge sanitaire maatregelen. Ik ben zeer tevreden vast te stellen dat de maatregelen getroffen door Fedasil doeltreffend zijn. Bij deze wil ik ook alle asielzoekers bedanken om de regels goed na te leven. Hoe beter we ons allen aan de regels houden, hoe sneller we van COVID verlost kunnen zijn.”

Er gelden strikte regels bij het binnenkomen van het opvangnetwerk van Fedasil. Elke nieuwkomer wordt getest tenzij de persoon het bewijs heeft van een test die minder dan 5 dagen oud is. Mensen krijgen ook onmiddellijk informatie rond de preventieve maatregelen. In afwachting van het testresultaat verblijft de bewoner op een kamer met zijn gezinsleden of op afstand van andere bewoners. Eenmaal het resultaat gekend is zal de positief geteste bewoner naar de isolatie-eenheid gebracht worden. Gezinsleden en andere hoog-risico contacten worden opgelijst en gaan in quarantaine. Eén week later en bij afwezigheid van symptomen in de laatste 48u zal de bewoner de isolatie-eenheid mogen verlaten.

In enkele vangcentra zijn in de voorbije maanden positieve COVID-gevallen geweest onder de bewoners. Deze waren echter steeds snel terug onder controle. Elke uitbraak werd gemeld aan de gezondheidsautoriteiten zoals de geldende richtlijnen voorschrijven.