• Sammy Mahdi

Nachtopvang voor drukke dagen open

Vanaf vandaag voorziet Fedasil nachtopvang in samenwerking met de Stad Brussel. Na registratie in het Klein Kasteeltje worden asielzoekers voor wie er nog geen reguliere opvangplaats is, doorgestuurd naar de nachtopvang in het voormalig ziekenhuis Jules Bordet. Vandaag werden zo een 30tal mensen naar deze locatie doorverwezen in afwachting van een definitieve opvangplaats in het netwerk van Fedasil.

Het ziekenhuis Jules Bordet is verhuisd en zal geleidelijk aan volledig leeg komen te staan. De laatste weken is er heel hard gewerkt om deze site klaar te maken om mensen op te vangen.

De voorbije weken werden verschillende extra opvangplaatsen voorzien en deze nachtopvang moet het netwerk helpen stabiliseren. In tegenstelling tot hotelopvang waar bepaalde organisaties voor pleiten, lijkt me dit wel een aangewezen oplossing”, 

aldus Staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi.


Gezinnen met kinderen en minderjarigen worden steeds rechtstreeks toegewezen aan een opvangplaats binnen het Fedasil netwerk. Enkel alleenstaande meerderjarige mannen gaan naar deze locatie.

De voorbije drie weken is het opvangnetwerk gestabiliseerd door de creatie van verschillende nieuwe opvangcentra. De laatste week van december werd iedereen dagelijks geregistreerd en opgevangen. De weken daarvoor werd de achterstand wekelijks op vrijdag weggewerkt. De nachtopvang in Jules Bordet biedt plaats voor 140 personen, op termijn wordt het voormalig ziekenhuis volledig omgebouwd tot een opvangcentrum.