• Sammy Mahdi

Nationale Loterij schenkt 500.000 euro aan Federatie van Voedselbanken

Sammy Mahdi, Staatsecretaris bevoegd voor de Nationale Loterij, bracht vandaag een bezoek aan de Voedselbank Brussel-Brabant. De Nationale Loterij schenkt 500.000 euro aan de Voedselbanken. Vorig jaar was er een piek van 195.000 mensen die aanklopten bij de Voedselbanken in de zomermaanden.

Daarnaast komt er weldra een projectoproep van de Nationale Loterij met een focus op armoedebestrijding en duurzame inclusie. De projectoproepen geven de ruimte aan de Nationale Loterij om op maatschappelijke noden in te spelen.


“Nu zoveel mensen extra komen aankloppen bij de Voedselbanken vind ik het noodzakelijk dat we bekijken waar de middelen van de Nationale Loterij een extra hulp kunnen betekenen. Veel organisaties kunnen al lang niet op een normale manier aan fondsenwerving doen maar hebben een maatschappelijke rol die niet te onderschatten is.

- Sammy Mahdi

Twee keer per jaar organiseren de Voedselbanken inzamelacties bij de warenhuizen Colruyt en Delhaize. In normale omstandigheden vragen vrijwilligers de klanten of ze interesse hebben om te doneren. Momenteel is dat met COVID uitgesloten om de meer dan 300 vrijwilligers daarvoor in te zetten. Ook de volgende actie die loopt van 16 tot 29 juni zal nog zonder vrijwilligers doorgaan. Daardoor leveren de acties maar 50 procent op dan wat er normaal wordt opgehaald.


“ Het aantal mensen dat momenteel beroep doet op voedselhulp via de Voedselbanken is in 2020 sterk gestegen (met gemiddeld  6% tot ca. 175 500 personen per maand) en houdt aan tijdens de eerste 5 maanden van 2021. De vraag naar voedsel overtreft het aanbod. De minderopbrengst van onze inzamelacties ligt ongeveer op 500.000 euro. Extra middelen zijn dus meer dan welkom om iedereen te kunnen blijven helpen.

- Jozef Mottar, afgevaardigd bestuurder Belgische Federatie van Voedselbanken