• Sammy Mahdi

Nieuwe directeur-generaal voor Fedasil

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2021


Michael Kegels volgt Jean Pierre Luxen op als directeur generaal van Fedasil. Dat kondigt Staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, aan. Deze opvolging zat er al even aan te komen gezien het nakende pensioen van de heer Luxen. De ministerraad ging vandaag akkoord met deze aanstelling.

De afgelopen tien jaar werkte Kegels als directeur Operaties en hij maakt vandaag deel uit van het directieteam van Fedasil. Daarvoor heeft hij jarenlang in de asielcentra van Broechem en Brussel (het Klein Kasteeltje) gewerkt als centrumdirecteur. Hij kent het terrein zeer goed en daardoor ook de operationele uitdagingen voor de organisatie.

Hij startte zijn carrière bij het commissariaat voor de vluchtelingen als jurist en werkte een paar jaar in het gesloten centrum van Merksplas dat onder de dienst Vreemdelingenzaken valt.

Mahdi: “Met de heer Kegels kiezen we voor iemand met jarenlange ervaring binnen Fedasil. Hij heeft zich gaandeweg bewezen op meerdere functies. Ik ben er zeker van dat hij voor een verdere professionalisering kan zorgen en een goede focus zal hebben op de operationele werking van de opvangcentra. Die verkeren vandaag nog te veel in crisismodus.”

Luxen leidde Fedasil 8 jaar en wordt door het personeel geprezen. Onder zijn leiding werd de organisatie in 2016 uitgeroepen tot overheidsorganisatie van het jaar. Luxen heeft een hele weg afgelegd met Fedasil. Hij maakte veel crisissen mee maar maakte ook een wendbaar team.

Mahdi: “Het werk bij Fedasil is nooit evident zeker in coronatijden, maar het werk is steeds menselijk. Tijdens de asielcrisis in 2015 heeft de Heer Luxen met Fedasil een groots werk verricht, op menselijk en organisatorisch vlak. Hij vertelde mij bij zijn eerste gesprek dat het gesprek heel belangrijk was: “Ik zou moeten aan mijn vrouw kunnen zeggen wanneer ik thuis ga zijn.” Bedankt voor alles. Je kan nu aan je vrouw zeggen dat je thuis zal zijn.”

Fedasil staat in voor de opvang van mensen die internationale bescherming zoeken. Ook de vrijwillige terugkeer valt onder Fedasil.