• Sammy Mahdi

Opvang dakloze inwoners door overstromingen in opvangcentrum voor asielzoekers in Spa

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, bracht deze ochtend een bezoek aan het opvangcentrum voor asielzoekers in Spa. Sinds donderdag 22 juli biedt het centrum onderdak aan een twintigtal Belgische burgers die nood hebben aan een tijdelijk verblijf na de overstromingen. Het gaat om bewoners van de naburige gemeente Theux, die bijzonder zwaar getroffen werd. Heel wat mensen zijn dakloos geworden.

Sammy Mahdi in Spa

Het opvangcentrum zelf ondervond geen zware impact door de overstromingen. Hierdoor beslisten Fedasil en uitbater Svasta, in overleg met de lokale autoriteiten, een veertigtal plaatsen ter beschikking te stellen voor de slachtoffers van de overstromingen.


De voorbije dagen schieten asielzoekers de bewoners van de getroffen regio’s te hulp, om giften te verdelen of om te helpen met de opkuis van straten en woningen. Wanneer blijkt dat er plaatsen vrij zijn in opvangcentra, is het niet meer dan logisch deze aan te bieden aan slachtoffers van de natuurramp.


"Onze opvangcentra zijn bedoeld voor asielzoekers uit verre landen op te vangen, maar met het noodweer vangen we in Spa nu slachtoffers van de overstroming op. Bij dergelijke rampen moet je solidair zijn en een plek bieden aan mensen die alles kwijt zijn door de regen. We bieden bescherming aan mensen die vluchten van heel ver weg, maar ook aan mensen die vluchten van heel dichtbij.

Meer informatie is te vinden op de website van Fedasil:

https://www.fedasil.be/nl/nieuws/opvang-slachtoffers-overstromingen