• Sammy Mahdi

#PlekVrij - Info voor lokale besturen en vrijwilligersIk ben een lokaal bestuur. Wat moet ik doen?

  1. Breng alle mogelijkheden in de gemeente in kaart die gebruikt kunnen worden als crisisopvang. Het gaat om tijdelijke opvang vooraleer Oekraïners een permanente huisvesting hebben. tijdelijke crisisopvang kan verschillende vormen aannemen, zoals gemeentelijke lokalen, sporthallen, noodwoningen en dergelijke meer.

  2. Noteer ook alle spontane aanmeldingen van burgers die een plek vrij hebben en aanbieden. Hoe je deze informatie bijhoudt, mag je zelf kiezen.

  3. Centraliseer de informatie over alle beschikbare plaatsen. Dus zowel de publieke plaatsen in de gemeente als de private plaatsen die spontaan werden aangeboden door burgers.

  4. Deze informatie kan gecentraliseerd gemeld worden door de gemeenten aan het Nationaal Crisiscentrum. Dit dient het lokaal bestuur te doen via het invulformulier dat ze ontvingen van de Gouverneurs.

  5. Het Nationaal Crisiscentrum zal alle informatie van de lokale besturen centraliseren.Ik heb een #PlekVrij. Wat moet ik doen?

Bedankt voor jouw solidariteit! Neem contact op met de gemeente. Beschrijf duidelijk hoeveel plaatsen je vrij hebt en om welke soort accommodatie (bijvoorbeeld een slaapkamer, een kot, en dergelijke meer) het precies gaat. Vermeld ook zeker jouw contactgegevens en adres.


De gemeente zal deze info centraliseren en bezorgen aan het Nationaal Crisiscentrum. De gemeenten zijn zich nog volop aan het organiseren om dit alles in goede banen te leiden, dus wees geduldig als je de gemeente contacteert om een plek aan te bieden.