• Sammy Mahdi

Reactie Staatssecretaris Mahdi op aankomsten via Wit-Rusland

De voorbije weken kwamen er via Wit-Rusland, 4152 mensen aan in Litouwen, 1497 in Polen en 384 in Letland. Ondertussen heeft de Europese Unie (EU) wel een akkoord bekomen dat er geen rechtstreekse vluchten meer vertrekken vanuit Bagdad, Irak naar Minsk, Wit-Rusland. Dat moet een rem zetten op de instroom vanuit dat land. Wel zijn er ook 690 mensen vrijwillig teruggekeerd naar Irak.


Er is heel duidelijk een stijging van de migratiestromen vast te stellen de afgelopen maanden, met naast aankomsten via Wit-Rusland ook meer aankomsten op de Canarische eilanden en vanuit de Westelijke Balkan. Stilaan heeft COVID geen impact meer op de binnenkomende migratiestromen. Velen verlaten ook hun land omwille van een verslechterde economische situatie door COVID. Dat Polen haar grens met Wit-Rusland wil versterken valt te begrijpen. Dit is een buitengrens van de EU en alle Europese landen willen sterke buitengrenzen. Alleen moeten we wel zeker zijn dat er een poort is waarin de mensen bescherming kunnen aanvragen. Wij duwen nooit zomaar mensen terug. Er is een correcte grensprocedure die gevolgd moet worden. Als landen daarbij versterking nodig hebben doen ze beroep op de Europese instanties. Sammy Mahdi:

“Ik sluit mij aan bij de woorden van premier gisteren bij de State of the Union: Union fait la force. Geen enkel land kan alleen migratie beter controleren, dat kan enkel door samen te werken aan sterke Europese buitengrenzen.