• Sammy Mahdi

Reactie Staatssecretaris Mahdi op oproep tot bezetten van gebedshuizen

Bijgewerkt op: 2 apr. 2021
“Het heeft geen zin om een kerk of een moskee te bezetten. Een algemene regularisatieronde komt er niet.” Dat zegt Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, in een reactie op de bezetting van de Begijnhofkerk in Brussel. Sedert begin deze week zijn mensen zonder papieren gestart met de bezetting van de kerk. Vandaag werd een oproep gelanceerd om ook andere gebedshuizen te bezetten.

Deze mensen zonder papieren vragen naast toegang tot de gezondheidszorg ook toegang tot werk. Toegang tot werk geldt echter enkel voor mensen die legaal in België verblijven of voor mensen die vanuit het buitenland een job in België zoeken. Mensen zonder papieren hebben wel degelijk recht op dringende medische zorgen.

“Ik ben uiteraard niet tegen het feit dat mensen andere mensen helpen bijvoorbeeld in een gebedsplaats. Maar mensen die geen recht hebben om hier te blijven, moeten terug naar hun thuisland vertrekken. De overheid kan daarbij helpen. Wie om prangende humanitaire redenen een aanvraag tot regularisatie wil indienen, kan dat doen volgens de juiste procedures, maar niet met een kerkbezetting. Ik zal me niet laten chanteren. Alle dossiers worden op individuele basis beoordeeld, besluit Mahdi.