• Sammy Mahdi

Rol 5G nu al uit in Vlaanderen

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2021

Kamerlid Sammy Mahdi (CD&V) doet een oproep aan de federale en Vlaamse regeringen om 5G, de volgende generatie supersnel internet, al uit te rollen in Vlaanderen. “Een ambitieuze kennisregio heeft nood aan performante telecomnetwerken”, zegt hij. “De reserves die vooral in Franstalig België bestaan, mogen Vlaanderen niet weerhouden om zijn telecomnetwerken te innoveren.”

5G moet 4G als netwerk vervangen en is nog een pak sneller. Op termijn kun je dat voor duizend en één dingen gebruiken, van sneller internet op je gsm tot een koffiezetmachine die je vanop afstand kunt besturen. Alleen duikt nogal wat fake news op rond die 5G. Volgens verhalen op het internet zit het netwerk zelfs achter het coronavirus. Nonsens, voor alle duidelijkheid.

“In Wallonië leeft meer wantrouwen rond 5G. Alle begrip daarvoor”, zegt Mahdi. “Maar dit mag Vlaanderen niet tegenhouden in de uitrol van 5G in eigen regio. Dertig jaar wetenschappelijk onderzoek heeft nog steeds geen gezondheidsrisico kunnen aantonen. Onze bedrijven zijn vragende partij voor een versnelde uitrol, die van groot belang is voor ons investeringsklimaat en onze digitale economie. Bovendien kan een verbeterde connectiviteit mensenlevens redden in crisissituaties.”