• Sammy Mahdi

Sammy Mahdi bezoekt gastgezin dat Oekraïense vrouw en dochter opvangt in Tielt-Wing

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft vrijdag een bezoek gebracht aan een gezin dat twee Oekraïense vluchtelingen opvangt in Meensel-Kiezegem, deelgemeente van Tielt-Winge (Vlaams-Brabant). Het gaat om een zwangere vrouw en haar dochter.

Het gezin geeft een tijdelijk onderkomen aan Iryna en haar zesjarige dochter Solomia, die uit de regio Lviv komen. "Het waren eigenlijk de kinderen die op het idee waren gekomen", vertelt Maarten Cannaerts, de vader van het gezin. "We hebben er de ruimte voor, dus vonden we dat we iets moesten doen om te helpen."


Het gezin van Cannaerts contacteerde de gemeente Tielt-Winge, die op haar beurt Fedasil op de hoogte bracht. Iryna en Solomia werden via Fedasil gematcht met het gezin in Tielt-Winge. Na eerst enkele dagen bij de ouders van Cannaerts te hebben gelogeerd, kunnen de twee nu sinds dit weekend terecht bij het gezin van Cannaerts zelf.


In totaal zijn al ruim 13.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in België, 15% van de vluchtelingen in België is mannelijk, 46% vrouw en maar liefst 39% is kind. 1 op de 3 van deze kinderen is jonger dan 12 jaar.

40.000 potentiële opvangplaatsen, zowel collectieve als plekken bij gastgezinnen, zijn al gecreëerd.