• Sammy Mahdi

Staatssecretaris Mahdi bezoekt revalidatieweide Marc Herremans

Staatssecretaris Sammy Mahdi, bevoegd voor de Nationale Loterij, brengt op vrijdag 3 december een bezoek aan de revalidatieweide van Marc Herremans. Op de internationale dag van mensen met een beperking zet Mahdi deze organisatie graag in de kijker. Dankzij de steun van De Nationale Loterij kunnen kinderen en volwassenen hier in de rust van de natuur revalideren.


Het revalidatieproces van kinderen met fysieke en mentale beperking speelt zich meestal af binnen de vier muren van klassiek revalidatiecentra of ziekenhuis. Met deze weide wil de organisatie Athletes For Hope een plek creëren waar de kinderen zich even niet meer patiënt voelen, maar volop kunnen genieten van de vrijheid. De connectie met de therapiedieren zorgt bij de kinderen voor een rust die noodzakelijk voor een zo vlot mogelijke revalidatie.

“Kinderen met een beperking worden te vaak tussen de vier muren van ziekenhuizen of revalidatiecentra gehouden. Ik ben daarom heel blij dat ik met de Nationale Loterij de nodige steun kan bieden aan projecten als deze, stelt Sammy Mahdi. “De beperkingen worden hier even weggenomen, tussen de natuur en de dieren.

De dag van mensen met een beperking heeft als doel een aanmoediging te zijn om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te zetten. In 4 jaar tijd zal Team 185 van de Nationale Loterij een steun van €400 000 ontvangen met in 2021 de 3de schijf van €100 000 voor een staprobot en het revalidatieproject. Verder steunt de Nationale Loterij jaarlijks nog verschillende organisaties zoals Hart voor een handicap, de ALS Liga, Doof Vlaanderen en de Multiple Sclerose Liga Vlaanderen. Ook zorgde de Nationale Loterij in het verleden voor het toegankelijk maken van festivals voor rolstoelgebruikers. Voor sociale projecten gaf de Nationale Loterij dit jaar al 3 miljoen euro steun aan goede doelen.


Naast de revalidatiemogelijkheiden voor mensen met fysieke en mentale beperking zijn er ook mini-paardjes en ezeltjes voor kinderen met Autisme. In het contact met dieren kunnen kinderen op het spectrum vaak een rust vinden die ze bij andere mensen niet vinden. Ook scholen krijgen de optie om in de openlucht les te komen geven.