• Sammy Mahdi

INTERVIEW VRT - Sammy Mahdi: "Duidelijk dat je nu niemand kan en mag terugsturen naar Afghanistan"

Artikel VRT NWS

Uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers in België zullen op dit moment niet gedwongen teruggestuurd worden naar hun land. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). In ons land geldt geen algemene terugkeerstop, dat is ook niet nodig zegt Mahdi. “Bij de individuele beoordeling bij ieder dossier blijkt vandaag de dag wel dat de situatie in Afghanistan verschrikkelijk is en dat je niemand op een degelijke manier kunt terugsturen.”


Nu de taliban de macht in Afghanistan hebben overgenomen, zal België geen afgewezen asielzoekers terugsturen naar dat land. Dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi aan VRT NWS.


Mahdi stuurde vorige week nog een brief naar de Europese Commissie waarin hij met een aantal Europese collega's ervoor pleitte om de mogelijkheid te behouden om zij "die geen echte bescherming nodig hebben" terug te sturen. Gedwongen repatriëringen moeten mogelijk blijven, stelde Mahdi.


Maar de situatie in Afghanistan is nu zo verschrikkelijk dat het duidelijk is dat Afghaanse vluchtelingen op dit moment niet teruggestuurd kunnen worden naar hun land, stelt Mahdi vast. “We moeten ervoor zorgen dat iedereen die vlucht voor oorlog en vervolging opgevangen wordt en bescherming kan vinden, daar waar hij of zij terechtkomt.”


Geen moratorium nodig

Nederland en Duitsland hebben aangekondigd dat ze tijdelijk niemand meer zullen terugsturen naar Afghanistan. Maar zo’n moratorium is volgens Mahdi niet nodig. “Wij hebben een andere manier van werken in België, met een individuele beoordeling. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Eritrea, waar op dit moment ook niemand naar teruggestuurd wordt. “


“Bij de individuele beoordeling bij ieder dossier blijkt vandaag de dag wel dat de situatie in Afghanistan verschrikkelijk is en dat je niemand op een degelijke manier kunt terugsturen omdat niemand daar in een regio kan terechtkomen waar hij of zij zich veilig zou kunnen voelen.”


“Dat is een verschil met landen als Nederland bijvoorbeeld”, verduidelijkt de staatssecretaris. “Daar is dat nodig om de wettelijke beslissingstermijnen voor asiel te kunnen verlengen naar 21 maanden. In België is dat niet nodig. Je zit met andere systemen, maar de facto is onze kijk op de zaak net dezelfde: vandaag de dag stuur je niemand terug naar een regio waar oorlog is of de taliban het gebied volledig bezet heeft.”

"Vandaag de dag zal in ieder individueel dossier wel blijken dat je niemand kan terugsturen naar Afghanistan en dat je niemand màg terugsturen."

Mahdi wil het echter geen terugkeerstop noemen. “Het is gewoon een beslissing om niemand terug te sturen naar een regio waar het onveilig is. Dat is niet enkel een beslissing van vandaag, dat is een beslissing die België al decennia neemt.”


De staatssecretaris zegt dat niet hij, maar het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen beslist of iemand veilig teruggestuurd kan worden, op basis van de situatie in het land van oorsprong. “En die is voor mij heel duidelijk”, zegt Mahdi, “vandaag de dag zal in ieder individueel dossier wel blijken dat je niemand kan terugsturen naar Afghanistan en dat je niemand màg terugsturen, puur moreel, gezien de toestand in het land.”


Tolken

En wat met mensen die onze militairen in Afghanistan geholpen helpen, zoals tolken? Daarover beslist Mahdi wel zelf: hij kan hen een humanitair visum verlenen. De staatssecretaris zegt dat er al één gezin naar België overgekomen dat een humanitair visum heeft gekregen. “In alle andere dossiers heeft Defensie de leiding”, zegt Mahdi.

“De humanitaire visa worden door mezelf verleend en daarin heb ik al duidelijk gemaakt dat ik mijn medewerking volledig zal verlenen omdat ik het maar logisch vindt dat we mensen helpen die nood hebben aan bescherming en zich hebben ingezet voor de militairen uit ons land die daar aanwezig waren”, besluit de staatssecretaris.