• Sammy Mahdi

Staatssecretaris Mahdi en bewoners asielcentrum Zoutleeuw verzamelen zwerfvuil op World Cleanup Day

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, en bewoners van het Fedasil opvangcentrum te Zoutleeuw verzamelen op zaterdag 18 september zwerfvuil in de buurt. Dit initiatief vind plaats in het kader van World Clean Up day. De Staatsecretaris stak zelf de handen uit de mouwen samen met bewoners van het opvangcentrum.

“Het is mooi om te zien dat iedereen zijn steentje wil bijdragen tot een propere en duurzame wereld”, zegt de Staatssecretaris. “Deze mensen willen een verschil maken en een nuttige bijdrage leveren tot onze maatschappij. Op een stoel blijven zitten, wachtend op een antwoord op hun asielaanvraag is hier niet aan de orde. Vele asielzoekers zijn zelf vragende partij om vrijwilligerswerk te doen of te werken. We willen dit verder stimuleren. Ik juich dergelijke initiatieven dan ook enorm toe.”

Zoutleeuw is niet het enige opvangcentrum waar op die dag schoonmaakacties zullen plaatsvinden. Vooral in Wallonië staat dit al jaren sterk met Wallonie plus People. Het opvangcentrum in Zoutleeuw is één van de tijdelijke Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Momenteel verblijven er 104 personen in Zoutleeuw, waaronder families, alleenstaanden en niet-begeleide minderjarigen. Elke week wandelen de bewoners een vaste tour om zwerfvuil te verzamelen en zo de buurt proper te houden.

De bewoners van het opvangcentrum zijn mensen die hun land zijn ontvlucht, internationale bescherming hebben aangevraagd, en waarvan de aanvraag door België wordt onderzocht. Omdat ze tijdens dit onderzoek geen recht hebben op financiële steun, verblijven ze in een opvangcentrum.