• Sammy Mahdi

Staatssecretaris Sammy Mahdi bezoekt asielzoekers op WK wielrennen in Brugge

Bijgewerkt op: 24 sep. 2021

Het WK wielrennen in Vlaanderen is een organisatorisch huzarenstuk. Met 400 voltijdse medewerkers en 4.000 vrijwilligers die meer dan 15.000 shifts zullen presteren tijdens de week van het WK.


Vrijwilligers dragen het WK: ze plaatsen nadarhekkens, hangen banners op, fungeren als parkingstewards, begeleiden fans, nemen het onthaal voor hun rekening en dergelijke meer. Ook een 30tal anderstalige nieuwkomers, waaronder asielzoekers, dragen als vrijwilliger hun steentje bij tijdens het WK wielrennen via het project 4You, in samenwerking met Refu Interim vzw.


Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi bezocht samen met burgemeester Dirk De Fauw en Schepen van Sport Franky Demon de organisatie achter het WK en ontmoetten er de vrijwilligers.


Refu Interim en Stad Brugge werken samen aan een stad waar anderstalige nieuwkomers de weg vinden naar vrijwilligerswerk en waar vrijwilligersorganisaties de weg vinden naar deze nieuwe Bruggelingen. Het gaat om verzoekers om internationale bescherming, erkende vluchtelingen en andere mensen met een recent migratieverhaal. 4You stimuleert om het Nederlands verder te oefenen, zet aan tot ontmoetingen, laat toe om talenten te ontdekken en brengt kleur in de Brugse vrijwilligersorganisaties.


Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi juicht het initiatief enorm toe:

Nieuwkomers, of het nu asielzoekers of erkende vluchtelingen zijn, willen niet liever dan de handen uit de mouwen steken en een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving. Dergelijke projecten zijn dan ook van onschatbare waarde. Het helpt nieuwkomers om te integreren, vaardigheden te leren en hun eigenwaarde op te krikken. 

En het WK wielrennen is mooi meegenomen.

Vlaanderen is koers. Dit WK wielrennen is een mooie kans voor nieuwkomers om kennis te maken met onze rijke traditie van de koers. En wie weet, worden ze zelf ook verliefd op de fiets,

In totaal zijn er in Brugge via Refu Interim 96 vrijwilligers actief. 40 vrijwilligers verblijven in een opvangstructuur, zoals het opvangcentrum van Sijsele, Brugge, Wingene en de LOI in Brugge. In totaal gaat het om 33 verschillende nationaliteiten. Tijdens het WK zijn een 30tal vrijwilligers van Refu Interim aan de slag in Brugge. Zij zullen in totaal meer dan 865 uur vrijwilligerswerk voor hun rekening nemen.