• Sammy Mahdi

Zomerscholen bewijzen hun nut: “Kwetsbare jongeren bereiken”

Artikel Het Nieuwsblad

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kwam op werkbezoek naar de Zomerschool van de gemeentelijke basisschool De Toverberg in Berg. Samen met Jozef, Selina en Matthias speelde hij het geheugenspelletje Memory. Met zijn bezoek wil Mahdi het nut van deze extra lessen benadrukken.

De Zomerschool is een initiatief van de Vlaamse overheid. Daarin gaan leerkrachten aan de slag om de achterstand bij kinderen en jongeren weg te werken. Leerlingen van het lager of secundair onderwijs krijgen tijdens de maanden juli en augustus minstens tien dagen (of twintig halve dagen) een leertraject op maat, gekoppeld aan sport en spel. “Deze week ontvangen we twaalf leerlingen en we organiseren nog een week in augustus”, zegt directrice Fanny Cabie.

Vorige zomer werd al een gelijkaardig initiatief georganiseerd. “Uit de evaluatie werd duidelijk dat de scholen de meest kwetsbare leerlingen op een goede manier konden bereiken. Ook leerkrachten zagen dat leerlingen baat hebben bij een kwalitatief zomeraanbod”, luidt het.

Jozef, Selina en Matthias van de klas van juf Gitta spelen een spelletje Memory met de staatssecretaris. “We zijn blij dat deze lessen net zoals vorig jaar worden gesubsidieerd. Op een speelse manier wordt de leerachterstand ingehaald. Zo krijgen onze kinderen extra mogelijkheden om bij te tanken en in september met gelijke kansen aan het nieuwe schooljaar te beginnen”, zegt schepen van Sociale Zaken Greet Willems (CD&V).


Ook de directeur is blij met de Zomerscholen: “Vanuit ons pedagogisch project willen we de nadruk leggen op samenwerking, plezier, hulpvaardigheid en respect. Leerlingen moeten hun eigen talenten kunnen ontwikkelen en vooruitgaan op hun eigen leertempo. Wij gaan daarom op zoek naar leuke en andere manieren om hen iets bij te brengen. De Zomerschool is daarvoor een fijne kans.” Er worden momenteel ook zomerklassen georganiseerd in de gemeenteschool van Kampenhout.

Te lange zomervakantie “Ik was vroeger speelpleinanimator en ken als geen ander het belang van dit soort initiatieven”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie SammyMahdi (CD&V). “In september merk je vaak dat kinderen veel zijn vergeten op twee maanden tijd.”

Duurt de zomervakantie te lang? “Dat is een punt dat we inderdaad onder de loep moeten nemen. Andere vakanties zijn vaak te kort. Anderzijds is het belangrijk dat kinderen ook tijdens vakanties bijleren. Het afgelopen jaar speelde corona een grote rol. Voor de ouders was het niet simpel om de kinderen thuis te laten bijleren in combinatie met de job. Onze ambitie is om het aanbod van de zomerklassen nog uit te breiden.” (evb)